Sömnkurs

Sömnproblem.

Större delen av den här våren har inte varit särskilt mild mot mig. Eller också har jag inte varit särskilt mild mot mig själv. Resultatet har i alla fall blivit grava sömnrubbningar. En bra natt sov jag 5 timmar, en dålig 2 eller inte alls. På dagarna var jag trött och ofokuserad, och ofta orkade jag inte ta mig iväg till kontoret utan jobbade hemma.

De första fem veckorna var jag bara trött. Sedan började jag få oro och ångest. Men redan innan det insåg jag att jag behövde hjälp. Jag hade hamnat i en ond cirkel där jag inte orkade träna, och där jag vaknade varje natt efter några timmar och direkt började spinna igång mentalt.

Jag googlade sömnkurs och när jag fick en träff på min egen vårdcentral tyckte jag att det nästan var för bra för att vara sant.

På hemsidan stod att kursen krävde remiss från läkare så jag ringde för att beställa tid. Då fick jag veta att det troligen inte behövdes någon remiss och att de skulle höra av sig. Nu höll jag Sömnkursen som ett ljus framför mig. Visst sov jag dåligt, men Sömnkursen skulle hjälpa mig.

Så småningom hörde de av sig och sa att jag behövde fylla i en intresseanmälan. Jag fick en hemsänd och gick till vårdcentralen och lämnade in den. Skulle jag få plats? Som jag hoppades!

Några veckor före kursstart fick jag en kallelse. Glädjen var stor!

När jag haft sömnproblemen i två månader, var det snart dags för Sömnkursen. Då hade jag delvis lyckats bryta mönstret själv. Vissa nätter sov jag normalt och jag hade förstått att jag behövde få stopp på bandspelaren som gick igång i huvudet varje natt. Ett slags monolog jag höll med mig själv. När bandet startade stoppade jag det och gick över till att fokusera på mina andetag. Jag andas in. Jag andas ut. Gång på gång.

Jag insåg också att jag behövde mer kontakt med andra människor på dagar och kvällar och prata med dem, att jag hade ett otillfredsställt behov av att kommunicera som svämmade över på nätterna. Det var en del av tillfrisknandet, att jag faktiskt såg till att träffa vänner.

Nästa sak som hände var att jag blev magsjuk. Under några dygn sov jag både natt och dag med korta stunder av vakenhet. Det spända tillstånd jag befunnit mig i var äntligen över. Nu kunde jag slappna av; cirkeln var bruten!

Det dumma var att jag missade starten på sömmkursen på grund av magsjukan. Och tillfälle nr 2 hade jag en resa bokad sedan länge. Vecka 3 gick jag dit men fick veta att kursen var inställd. Hon i receptionen hittade dessutom mig inte på listan men la till mig. Jag förstod senare att jag tagits bort eftersom jag missat så mycket.

Gång 4 var jag på hälsohem som jag bokat när jag mådde som sämst. Ett enda samtal fick jag under vistelsen, det var hemligt nr så jag lät bli att svara. När jag lyssnade av svararen var det sömnkursledaren som sa att hon bokat av mig från kursen eftersom jag missat 3 ggr.

Så mycket väsen för ingenting, någon sömnkurs blev det inte.

Men de skulle visst hålla kursen igen i höst. Det kan säkert vara bra att jag går den om problemen kommer igen. Eftersom jag aldrig i livet haft problem med sömnen tidigare kan jag behöva lite strategiska tips. För jag vill ju inte behöva se till att bli smittad av magsjuka för att bli av med problemen.