De lagar klimatsmart ihop

(Artikel av Elin Dunås publicerad på WWF Min Vardag 2015, www.wwf.se/minvardag)

Vill du äta mer vegetariskt och klimatsmart, men tycker att det är svårt att komma på vad du ska laga? Så var det för sju Hökarängsbor, som därför bestämde sig för att mötas varannan onsdag och laga nya recept ihop. Min Vardag fick följa med på en träff!

Varannan onsdag träffas ett gäng matlagningsintresserade Hökarängs-bor och provar nya klimatsmarta recept ihop. På bilden Karl Elmstam med sonen Sören, bakom dem Mats Thureson och ännu längre bak Eva Morrissey och Ann Porwik. Foto: Elin Dunås

Klockan är strax efter 18 och det är ett fokuserat gäng som sitter i det luftiga rummet i Stockholmsförorten Hökarängen och studerar kvällens meny. Rummet ligger i ett välutrustat hemkunskapskök som de får hyra av skolan intill.

I dag är temat pajer och vi ska tillsammans laga tre matpajer och en efterrättspaj. Som vid alla träffar är recepten klimatsmarta och i säsong, samt ovolaktovegetariska (vego men ibland med ägg och mjölkprodukter).

Stor familj

– Jag har en stor familj, när alla bonusbarn och barns partners är på plats är vi åtta, nio stycken, och det är många önskemål att ta hänsyn till. Jag gillar att laga mat och försöker få alla att vilja äta mer vegetariskt. Då behöver jag lära mig laga nya, goda recept, förklarar Eva Morrissey, gruppens enda vegeterian.
Sören laddar inför matlagningen.Det är fyra kvinnor och tre män i olika åldrar som deltar i cirkeln. Den här gången har deltagaren Karl Elmstam också med sin son Sören.
Från början var det inte alla som lockades av att maten var klimatsmart, men de verkar vara överens om att allt de lagat har varit ”jättegott”.
Vi delar upp oss i par och jag är i team med Kerstin Björkman, brett engagerad Hökarängsbo som har ordnat med alla kvällens inköp.

– Vi är två som är pensionärer så vi brukar sköta det, vi har ju mer tid, säger hon.
Dessutom har hon plockat nässlor och rabarber och groddat groddar som ska fylla Grevens örtiga paj – som också är den paj vi två ska laga (se recept längre ned på sidan!).

Källsortering och kompost

Kerstin Björkman är en av Hökarängens eldsjälar. Förutom att styra upp den klimatsmarta matlagningscirkeln jobbar hon med biodling och att informera om sånt som händer i området. I bakgrunden Eva Morrissey.Vi snor ganska snabbt ihop pajen, som förutom med groddar fylls med färska örtkryddor, crème fraiche och stark ost. Tomma förpackningar hamnar i källsorteringskärl på golvet; komposten ska en av deltagarna ta hem.

Jag fixar sedan salladen med krispig vitkål och rårörda lingon; bären har en i gruppen tagit med från sin frys. Sedan är det bara att vänta på att pajen ska bli klar, och jag hinner småprata lite mer med de andra.

Till exempel Erik Johansson som för kvällen fått i uppgift att laga smulig rabarberpaj med hemgjord vaniljsås tillsammans med Eva Morrissey. Erik Johansson och Eva Morrissey lagar klimatsmart rabarberpaj.Han berättar att han alltid har haft ett starkt matlagningsintresse men att det liksom kom av sig när han blev pappa för sex år sedan.
– Det är så enkelt att steka lite falukorv, men det är ju roligare att laga riktig mat, säger han.

Tack varje cirkeln är han igång igen och lagar.

 Socialt att laga ihop

En bit bort arbetar Ann Porwik och en annan deltagare med en en nässel- och getostpaj, där pajdegen främst består av kokt potatis och grahamsmjöl.
– Det bästa med  kursen är att den finns här i Hökarängen, säger Ann Porwik. Det är socialt att laga mat tillsammans och väldigt inspirerande att få nya recept, säger hon.

Alla håller med. Karl Elmstam som fixar skrädmjölspaj med ”rökiga” hasselnötter, morötter och palsternacka säger att han lagat alla recepten hemma efter träffarna och att det verkligen uppskattats. Eftersom han är småbarnspappa med pressat schema tycker han att det är perfekt att de träffas så nära hans hem.
– Jag skulle nog inte ha varit med om jag behövt åka in till stan. Det här är så enkelt – det är bara att gå hit!

Och i dag får han hjälp av sonen Sören, som sköter dukningen och lite annat.

Gick studiecirkel

Hösten 2014 gick de flesta i gänget en studiecirkel i klimatsmart matlagning tillsammans, som en del i bostadsbolaget Stockholmshems hållbarhetsprojekt Hållbara Hökarängen.

När kursen var över var det flera som ville fortsätta, så de fick hjälp av Hållbara Hökarängen att starta en egen, deltagardriven studiecirkel där bidrag från ABF betalar större delen av lokalhyran. Hållbara Hökarängen har bekostat framtagningen av kursmaterialet. Resten av lokalhyran, plus maten, står de för själva. Totalt blev det fem träffar nu under våren för gruppen. Dessutom finns en annan grupp som träffas motsatta veckor.

Dags att äta de goda pajerna!
Så är det dags att sätta oss till bords, i rummet intill köket. Vi äter och pajerna är så spröda och smakrika att de förmodligen är de godaste jag någonsin smakat. Jag vågar inte riktigt ta så mycket som jag egentligen skulle vilja, pajerna tar snabbt slut och någon klagar över att det inte blev något över till matlådor denna gång, som det brukar.

Prat om mat, mat, mat…

Mellan tuggorna diskuterar vi klimatsmart mat, matallergier, upplägg inför nästa träff då det ska grillas – engångsgrillar går såklart bort ur klimatperspektiv, men hur grillar man egentligen mest klimatsmart? – och  matlagning i allmänhet.

Jag frågar om de alltid pratar om mat eller om de brukar avhandla annat också.
– Vi pratar bara mat, säger de med en mun.

Text och foto: Elin Dunås


RECEPT

Alla recepten i cirkeln kommer från matkreatörerna bakom sajten www.klimatmat.se, bland annat Kendra Arlestrand och Maja Söderberg. Här bjuder vi på två av recepten! Tack till Hållbara Hökarängen.

Nässel- och getostpaj med honungsrostade valnötter

(4 portioner)

Ur boken Sju årstider i Majas kök

Ut med er i den underbara vårsolen och leta upp de späda nässlorna som är sprängfyllda med c-vitaminer och antioxidanter. Ett hett tips är att använda trädgårdshandlsar så ni inte sticker er på bladen.

Pajdeg:

1,5 dl grahamasmjöl

0,5 tsk salt

50 gram smör

100 gram kalla kokta potatisar

2 msk vatten

 

Gör såhär:

1. Blanda mjöl och salt.

2. Tillsätt smöret och finfördela med hjälp av fingrarna ihop med mjölet till en smulig massa.

3. Mosa potatisarna med en gaffel och blanda i.

4. Blanda i vattnet och forma en fast deg.

5. Låt degen vila i kylen i minst en halvtimme för att pajen ska hålla formen bättre. Tryck sedan ut den i en smord pajform och nagga bottnen med en gaffel.

6. Förgrädda pajskalet i 250 grader i cirka 10 minuter.

 

Fyllning:

1,5 liter (200 gram) klippta, nyskördade nässlor

(Spenat kan vara ett alternativ om ni inte hittar nässlor.)

1 dl valnötter

150 gram getbrie eller liknande ost

1 gul lök

2 msk rapsolja

2 vitlöksklyftor

3 ägg

3 dl mjölk eller havremjölk

 

Gör såhär:

1. Hacka valnötterna grivt och skär getosten i bitar.

2. Skala och hacka gul- och vitlöken.

3. Skölj och grovhacka nässlorna.

4. Hetta ypp en stekpanna med rapsolja i, fräs löken i ett par minuter. Lägg i nässlorna och fräs lätt, salta och peppra efter behag.

5. Varva nässelfräset, getosten och valnötterna i pajskalet.

6. Vispa ihop ägg och mjölk och slå över äggstanningen på pajen.

7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.

 

Honungsrostade valnötter

2 dl valnötter

0,5 dl honung

 

Gör såhär:

1. Medan pajen är i ugnen, rosta nötterna i en torr stekpanna på medeltemperatur. Rör om ofta, tar cirka 15 minuter.

2. Ta pannan av värmen och häll i honungen och rör om.

3. Servera med den nygräddade pajen.

Grevens örtiga paj

(4 portioner)

Av Kendra Alestrand.

 

En smakrik och krämig paj som man enkelt kan variera med olika kryddsättningar eller ostar. Ena dagen är det grevens örtiga paj, nästa gång kanske prästens dragonpaj. Det som är bra med paj är att man kan lägga till eller ta bort och anpassa efter eventuella kylskåpsrester.

 

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

0,5 äggvita

50 gram smör

0,5 dl kallt vatten

 

Gör såhär:

1. Blanda mjöl och salt.

2. Tillsätt smöret och finfördela med hjälp av fingrarna ihop med mjölet till en smulig massa.

3. Blanda i vattnet och forma en deg.

Låt degen vila i kylen minst en halvtimme. Tryck sedan ut den i en smord pajform och nagga bottnen med en gaffel.

5. Förgrädda pajskalet i 200 grader i cirka 10 minuter.

 

Fyllning:

3 dl creme fraiche

3 dl riven grevéost

0,5 dl färsk basilika

0,5 dl färsk oregano

3 dl groddar

 

Gör såhär:

1. Hacka örterna grovt.

2. Blanda samtliga ingredienser och smaka av.

3. Häll i pajskalet.

4. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 30 minuter.