Familjen som ändrar vanor: ”Måste vara enkelt”

(Artikel av Elin Dunås publicerad på WWF Bostaden, mars 2016)

Det behövs beslut på politisk nivå för att ställa om Sverige och minska våra utsläpp. Men det finns ganska mycket vi kan göra själva också. Världsnaturfonden WWF besökte en nästan helt vanlig familj som strävar efter att minska sin klimatpåverkan – utan att tumma på livskvaliteten.

– Vi är inte extrema på något sätt, säger Jennie Löfgren.

– Vi är latmaskar som inte cyklar till jobbet, säger Carl Johan och skrattar lite. Jag tycker det är viktigt att man tänker till och gör de förändringar man kan, även om de är små. Det är bättre att alla gör lite än att några få gör allt, fortsätter han, och Jennie nickar.

– Just det här att göra det enkelt är viktigt, så att det inte känns för jobbigt, säger hon.

Äter allt mer vegetariskt

Nu är det inte så att familjen, som består av två vuxna och tre barn, gör påfallande lite. Snarare är de mer medvetna än de flesta. De har inte skippat bilen – men bytt till biogasbil. De har det varmt och skönt hemma – med bergvärme och en energisparande täljstenskamin. De äter allt mer vegetariskt – för att det är gott och nyttigt och känns bra. Och de har blivit mycket bättre på att planera sina inköp så att matsvinnet minimeras. Och så gör de lite till.

Familjen Löfgren i Kalmar är ett bra exempel på att det går fint att minska sina utsläpp utan att det blir någon uppoffring.

I dag har familjen öppnat dörren till sitt mysiga hem för WWF. Jag slås direkt av hur varmt de har det i den gamla trävillan, och börjar genast svettas i min tunna ylletröja.

–  Vi gillar inte att frysa, och med den här täljstenskaminen behöver vi inte det; den fortsätter att avge värme långt efter det att glöden har slocknat, förklarar Carl Johan. Vi sparar 5000–6000 kWh per år genom att använda den.

Pratar om avgaser

Äldsta dottern Meja är på en aktivitet, lillebror Ludwig är på sitt rum på övervåningen och leker men Filippa är med och vill gärna tala om hur bra deras skola är på miljöområdet.

– Vi pratar mycket om avgaser och att det är bättre att åka många i en, alltså tåg eller buss istället för bil, säger hon.

Jennie fyller i:
– Och så har ni det där systemet med vägning av matavfall …

– Ja! Vi har en stor våg vid utgången till matsalen och där får man väga sin tallrik. Har man inga rester trycker man på en knapp och då får skolan poäng, säger hon och berättar att den mat som slängs på skolan har minskat jättemycket sedan lösningen infördes.

Varje dag serveras också vegetariska alternativ.

Ikea-projekt gav inspiration

Som vi nämnde är Löfgrens en nästan helt vanlig familj. En sak som gör dem lite annorlunda är att de 2012 var med i ett hållbarhetsprojekt, och fick massor av tips, hjälp och inspiration kring att leva mer miljösmart.

I projektet som drevs av IKkea och WWF deltog nio familjer, och nästan alla lyckades minska sin miljöpåverkan kraftigt. Till exempel minskade hushållsavfallet med 15-70 procent beroende på familj och energiförbrukningen med 20-70 procent. Familjen Löfgren låg någonstans i mitten, men säger att de har fortsatt att minska både avfall och energiförbrukning efter projektets slut.

– Men den största förändringen är maten. Vi äter inte alls lika mycket kött nu, och vi har nästan slutat med halvfabrikat. Och vi köper mer lokalproducerad mat, och ekologiskt, även om det kostar mer, säger Jennie.

– Nej, det känns inte bra att äta kött längre, säger Carl Johan, och berättar att de dels bor nära ett slakteri och blir illa berörda av alla lastbilar fyllda med grisar som far förbi, dels har sett filmen Cowspiracy och blivit mer medvetna om de växthusgasutsläpp som kommer från köttproduktion.

Resurskrävande kött

I projektet fick de också lära sig om vatten och att man sparar mer genom att konsumera mindre, till exempel äta mindre kött, än genom att exempelvis duscha kortare. Då är det tur att även barnen gillar vego.

– Pappas vegetariska lasagne är min favoriträtt. Istället för köttfärs är det spenat, keso och linser, säger Filippa. Och pappas pastasås med linser, tomat, lök och morot är också jättegod.

Bättre matförvaring

Under projektet fick familjen hjälp i köket med en mer praktiskt källsortering men också med att ordna matförvaringen bättre, så att de hade bättre överblick över vad som fanns där. Vilket automatiskt ledde till mindre svinn.

– Vi fick många smarta tips. Innan kunde man ju hitta flingor som stått där sen 1992… och det kunde finnas fem brukar kanel som alla var fem år gamla, säger Carl Johan.

Efter projektet har de också skaffat större kyl och frys för att få bättre ordning på maten så att det inte ligger mat längst inne och blir gammal.

– Och vi har blivit bättre på att planera inköpen, och att laga rätt mängd. Vi slänger väldigt lite mat nu. Blir det rester äter vi upp dem som lunchlådor, säger Carl Johan.

Elgräsklippare och secondhand

Under projektet fick familjen lära sig att kompostera; det har de inte fortsatt med men nu tar i gengäld kommunen hand om matavfall för att röta det till biogas, som kan användas till fordonsbränsle.

– Vi bytte till begagnad biogasbil direkt efter projektet, och sen bytte vi till eldriven gräsklippare också, för det kändes inte bra med vår gamla bensingräsklippare, säger Carl Johan.

Gräsklipparen köptes på Blocket; familjen försöker ofta hitta lite dyrare saker på andrahandsmarknaden.

– Nu senast köpte jag en förstärkare på Blocket, och innan dess en dator. Det funkar jättebra, säger Carl Johan.

Snygga rullgardiner

Vi går en rundvandring i huset och får se andra små förändringar familjen fått hjälp med, som snygga rullgardiner tänkta att dras ned på natten för att stänga ute kylan, och en torkställning samt ett räcke att hänga tvätten på istället för att torktumla den, i källaren.

Vi går upp igen och nu kommer Meja hem, rosig om kinderna efter cykelturen. Meja är nog den i familjen som är den största miljöhjälten – hon cyklar nämligen överallt.

Bilen – ett dåligt samvete

– Bilen är vårt dåliga samvete. Där kan vi bli mycket bättre, säger Jennie.

– Den sparar ju tid, men hade det varit mycket trafik och bilköer tvivlar jag inte på att vi hade cyklat till jobbet, tycker Carl Johan.

– Så mycket tid sparar den egentligen inte, säger Jennie.

Och snart har de resonerat sig fram till att de nog borde börja cykla till jobbet i maj när Jennie byter jobb – hittills har de arbetat på samma arbetsplats och det har känts okej att samåka med bilen.

Hur det här slutar får vi inte veta nu, men kanske är familjen en ny klimatsmart vana på spåren, inspirerade av den yngre generationen.

Text och foto: Elin Dunås