Lätt göra hemmiljön mer miljösmart

(Artikel skriven för WWF 2018)

Visste du att nästan 40 procent av all energi vi använder i Sverige går till byggnader? Och visste du att bostaden står för i snitt en fjärdedel av vårt ekologiska fotavtryck! Men det går att minska miljöpåverkan från våra hem – både med enkla knep och genom att tänka helt nytt.

 

Kompiskollektiv är en boendeform där man hjälper varandra. Foto: JohanSöderblom


– Hemmiljön är något det är väldigt lätt att påverka som privatperson, om man vill leva mer miljösmart, säger  Johan Söderblom.

Johan Söderblom, WWFHan jobbar med klimatsmarta innovationer och ekologiska fotavtryck hos Världsnaturfonden WWF, och har skaffat sig stora kunskaper om just boendet och dess miljöpåverkan.

Lätt att påverka, det låter ju bra! Men frågan är var man ska börja?
– Det allra första du bör göra är att fråga dig vilken el du köper, och byta till ett avtal med förnybar el om du inte redan har det. Välj allra helst en leverantör som investerar i att bygga ut mer förnybart på ett hållbart och ansvarsfullt sätt, tipsar Johan.

En sådan är till exempel Telge Energi som samarbetar med WWF i projekt för bättre vattenkraft kring Ångermanälven. Du kan också titta efter märkningen Bra Miljöval som Naturskyddsföreningen har. Den garanterar att elbolaget investerar i olika projekt som stödjer energieffektivisering och miljö, till exempel att skapa vandringsvägar för fisk i vattenkraftverk. Över 100 projekt för bättre vattenkraft har genomförts i Sverige tack vare att konsumenter valt Bra Miljöval.

 

Appar håller koll

– Men man ska komma ihåg att all el har en miljöpåverkan, och därför är det bra att se över sin elförbrukning. Och ju mindre förnybar el du använder, desto mindre ful-el behöver produceras, eftersom vårt elöverskott här i Sverige exporteras. Det finns många smarta verktyg, både apparater för att fjärrstyra och stänga av på distans, och verktyg för att få koll på sin förbrukning och vad det kostar. Det händer mycket på området, så det är en spännande utveckling, säger Johan.

Bland verktygen nämner han apparater som Eliq och Ngenic, och appar som Greenely som visar hur mycket el du förbrukar, hur du ligger jämfört med andra, och vad du kan spara i kronor. Apparna bjuder ofta på fiffiga energispartips.

Johan tar fram sin mobil, öppnar appen Greenely och visar på ett diagram att hans eget hushåll ligger på under hälften av förbrukningen hos ett jämförbart hushåll – de är fem vänner som bor i en fyrarumslägenhet på 100 kvadrat. Han bläddrar fram till tipsen, som bland annat säger att du genom att alltid släcka efter dig kan man spara 30 kWh per år och lampa, och att det är bra att stänga av plattan eller ugnen några minuter innan maten är klar, och laga på eftervärme.

Tänk större

– Ett annat tips är att välja en energismart produkt när du behöver köpa en ny tv, till exempel. Eller fundera över om du verkligen behöver ha en tv – kanske räcker det med en skärm för att titta på webb-tv, säger Johan, som själv klarat sig utan tv i vuxen ålder.

 

Välj en energisamrt produkt när du måste köpa ny tv - eller fråga dig om du ens behöver någon tv.

Men det allra viktigaste är att tänka på sin resursanvändning i stort, tycker Johan.

– Tänk i ett större perspektiv! Behöver ditt hushåll verkligen så mycket yta? Har du ett ledigt rum du kan hyra ut? Eller om barnen flyttat hemifrån kanske det är läge att flytta till något mindre? Det finns massor med tomma boytor som folk har över samtidigt som många människor saknar bostad, så det är bra att tänka så ur många aspekter.

 

Praktiskt bo kollektivt

Johan har själv alltid bott tillsammans med andra. Visst ser han utmaningar med att bo så, olika viljor till exempel, men fördelarna är så mycket fler.

– Det är trevligt med sällskap och dessutom praktiskt att dela på sysslorna och ha möjlighet att byta prylar med varandra. Det blir ett slags delningsekonomi i liten skala, säger Johan och berättar att  det kan handla om allt från verktyg man använder mer sällan, till campingutrustning eller fortskaffningsmedel.

Johan brukar låna ut sin extracykel– Jag brukar låna bil och andra får låna min extracykel. En del saker har jag aldrig behövt köpa eftersom jag alltid kunnat låna, säger han.

Även om man inte bor kollektivt kan man ändå dela prylar med sina grannar, eller andra som bor i närheten, kanske via sociala medier. Eller varför inte knacka på och fråga? Grannkontakter är bra för trevnaden, men något vi tyvärr blivit dåliga på i dagens Sverige.

– Det är bara att räcka ut en hand och ta initiativ, jag personligen tror att det är ett sånt samhälle de allra flesta vill ha, säger Johan.

 

Appar som till exempel Hygglo kan också vara ett alternativ för att låna prylar man använder mindre sällan. Eller låna ut för den delen.

 

Hur vill jag bo – egentligen?

Johan tycker att det är viktigt att ifrågasätta sin uppfattning om hur boendet ”ska” vara, och tycker att man kan fråga sig: Vill jag verkligen bo såhär, eller gör jag det för att det är så alla andra gör?.

– För mig handlar det mycket om att utmana mina idéer om hur jag tänker att jag vill bo, att vara kreativ och våga tänka utanför ramarna. Inom just boende finns det ganska stora möjligheter att göra det för väldigt många, säger Johan, och nämner kollektivhus och byggemenskaper som ett exempel.

 

Att bo i kompiskollektiv som han själv och så kallade konceptboenden är andra boendeformer. Se faktarutan!

 

Bor i pyttehus på sommaren

Han är själv ett bra exempel på hur man kan bo lite annorlunda. På somrarna huserar han i ett så kallat tiny house, ett litet enkelt, flyttbart hus med bara det allra nödvändigaste. Och han tillbringar gärna tid där året runt, på helger och ledigheter. Hade han inte haft jobb i stan hade han kunnat tänka sig att bo där permanent.

Totalt har han lagt några tiotusentals kronor på att köpa och fixa till huset och tycker att han har allt han behöver på de sju kvadratmeterna – tiny house kan också vara större, ofta är de 10–12 kvadratmeter.

– Någonstans att sova, att läsa böcker, värme, elektricitet och närhet till naturen. Det är allt jag behöver.

Vad behöver du?

 

Foto: Johan Söderblom
Text : Elin Dunås


Tips för dig som vill läsa mer i ämnet:

Viktigt välja förnybar el

Familjen som ändrar vanor: ”Måste vara enkelt”

Intervju med Johan om hans tiny house på sajten Energismartahem

FAKTARUTOR:

Appar och verktyg

Johans tips på verktyg och appar som hjälper dig minska energianvändningen hemma..

 

Eliq – En energidisplay som du köper och installerar. Hjälper dig få koll på din förbrukning, samt ger energispartips. Mer info

Watty – Apparat som ger överblick över din energiförbrukning. Måste installeras av elektriker, plus att du betalar en månadsavgift.
Mer info

Greenely – App till mobilen eller surfplattan som visar din energianvändning och tipsar om hur du kan sänka den. Gratis och lätt att komm igång med – du behöver bara knappa in ditt personnummer!
Mer info

Ngenic Tune – Verktyg som tar hänsyn till väder och vind och hjälper dig reglera värmen inomhus, för dig som bor i hus. Består av tre dosor och en app, där du ställer in önskad temperatur.
Mer info

Ngeniv Tune hjälper dig reglera värmen i villan.

Alternativa sätt att bo

Lägenhet eller villa med dina närmaste kan vara perfekt, men det finns många andra sätt att bo om du skulle vilja. Johan tipsar om några av dem.

 

Kollektivhus. Nyfiken på att bo tillsammans med andra, men ändå ha ditt eget space? Läs mer på www.kollektivhus.se.

Byggemenskap. Skapa ditt drömboende tillsammans med andra, från scratch. Läs mer hos Föreningen för byggemenskaper.

 

Konceptboende. Konceptboenden är boenden som utformats för att passa en speciell målgrupp. Ofta erbjuds tjänster som städhjälp, personlig tränare eller tillgång till biosalong. Läs mer i den här uppsatsen.

Ekoby. Bo hållbart i en ekoby, som inte alls behöver ligga på landsbygden. Hitta din ekoby eller få tips på hur du startar en, hos Ekobyarnas Riksförbund.

Tinyhouse. I Tinyhouserörelsen bor människor i små, flyttbara hus. Många har byggt dem själva. Mer info på sajten thetinylife.

Tiny house Foto: Johan Söderblom

Frivillig enkelhet. Frivillig enkelhet är det svenska namnet på rörelsen som globalt har namn som simple living eller downshifting.

Den som väljer frivillig enkelhet, strävar efter att skala bort allt det onödiga i tillvaron och få ett rikare liv med mindre prylar, mer tid och färre utgifter. Här ingår också att se över boendet.

Nyfiken? Gå gärna med i Facebookgruppen
Frivillig enkelhet – mer med mindre.

 

Facebookgruppen Frivillig enkelhet inspirerar