Artikel om butiksägare som misstänks ha misshandlat djurrättsaktivist

Publicerad 2021-01-16 i Tidningen Syre

Kvinna som misshandlade djurrättsaktivist åtalas

En butiksägare i södra Sverige misstänks ha misshandlat en ung djurrättsaktivist som demonstrerat utanför butiken. Åtal är väckt och rättegången planeras till mars.

Butiksägaren sparkade honom i huvudet, tog stryptag och bet honom så hårt att det gick igenom jackan. Det berättar djurrättsaktivisten Olle, i förhör med polisen om det som hände den 20 maj i en stad i södra Sverige.

Den åtalade kvinnan äger en klädbutik som även säljer pälsplagg. Aktivister från organisationen Djurfront hade vid flera tillfällen demonstrerat utanför butiken, som de ville få att sluta sälja päls. Den här dagen demonstrerade Olle, 21, ensam.

Film visar händelsen

En film på Djurfronts Facebooksida från händelsen visar hur en kvinna kommer ut från butiken och tar med sig aktivistens skyltar och en sko, som hon sedan kastar tillbaka. Aktivisten som håller i kameran följer efter in i butiken och därefter är det svårt att se något alls på filmen. Händelsen får nu sitt rättsliga efterspel. Strax före årsskiftet åtalades butiksägaren för misshandel.

I förhör säger butiksägaren att aktivisten har stått utanför hennes butik med en skylt. Eftersom hon tycker att skylten skrämmer iväg kunderna tar hon tag i skylten. Det blir handgemäng och hon utdelar en spark i huvudet på Olle. Hon ska också ha tagit stryptag på honom.

Olles version skiljer sig lite från hennes. Han säger att han stod utanför med en skylt, att ägaren kom ut, och att han då tog upp sin mobil ”för hon brukar slåss”. Hon ska ha jagat honom bort till nästa butik. Där tog hon enligt Olle hans två skyltar och en sko. Sedan sprang hon in i butiken och kastade tillbaka skon mot honom.

Bet igenom jackan

Olle säger att han då gick in i butiken och bad att få tillbaka skyltarna, som nu var knäckta på mitten. Han blev neddragen på golvet bland kläderna, varpå butiksägaren försökte få tag på hans mobil. Olle säger att hon bet honom, och trots att han hade jacka på sig, så gick det genom huden och blev sår på armen.

Olle berättar att senare sparkade butiksägaren honom i huvudet, “riktigt hårt”, så att han fick en blackout i några sekunder.

Ett vittne har också hörts och hennes berättelse stämmer i stort med Olles. Vittnet såg bråket utanför butiken och gick in för att kolla. När hon kom in satt butiksägaren ovanpå Olle och ”var hysterisk”. Butiksägaren hade enligt vittnet börjat sparka, riva och bita på Olle. Hon hade tagit ett strypgrepp runt hans hals och sen sparkat honom en gång i huvudet när han satt ner.

Medlemmar i Djurfront har länge demonstrerat utanför butiken, både före och efter den misstänkta misshandeln
Medlemmar i Djurfront har länge demonstrerat utanför butiken, både före och efter den misstänkta misshandeln. Bilden är tagen en vecka efteråt. Foto: Djurfronts Facebook

På frågan om Olle varit aggressiv säger vittnet:
– Nej. Han satt helt stilla hela tiden. Även när hon sparkade på honom och bet honom, han gjorde inget motstånd. Hon var väldigt aggressiv och hysterisk. Jag försökte lugna henne men det gick inte. Hon skrek bara att de trakasserat henne i flera år och att hon inte orkade mer.

Polis kom till platsen men Olle ville inte uttala sig då, senare ändrade han sig dock och gick med på att bli förhörd.

Fick hjärnskakning

Han gick hemåt och kände sig allt sämre. Därför åkte han till sjukhuset där de konstaterade en lätt hjärnskakning.

Olle yrkar skadestånd på 8 800 kronor, varav 8 000 kronor för kränkning och resten som ersättning för sjukhusbesök, kuratorsbesök samt förstörda skyltar.

Butiken är en modebutik som säljer exklusiva kläder för kvinnor. Många av plaggen är helt eller delvis av päls, ofta räv. Butiken har också plagg med fuskpäls, och ”vegansk mocka”.

Datum för rättegången är satt till den 30 mars.

Elin Dunås