Jag hör ibland om människor som varit veganer och som haft något problem med hälsan.
Rådet de alltid får av vården är då att börja äta animalier.
Men hjälper det?
Här är två exempel jag hört om nyligen.
En person hade problem med trötthet och värk. Vegan. Hon ordinerades då att börja äta kött. Mycket kött, nästan som en carnivorediet.
Hon berättade detta för mig och att det kändes konstigt att äta så mycket kött men att hälsan var viktigast.
Ungefär nio månader senare frågade jag henne hur det gick. Hon skrattade och sa att hon inte blivit ett dugg bättre, så nu var hon vegan igen.
En annan person blev trött och svimmade ofta när hon blev gravid. Lösningen: börja äta mjölk, ägg, kött och fisk. Resultatet: ingen skillnad. Ändå gick hon inte tillbaka till att vara vegan.
Men tänk om den som var omnivore och hade hälsoproblem skulle få rådet att äta växtbaserat? Det händer ju inte.
Men en mig närstående som hela livet haft svåra magproblem och fått slaskdiagnosen IBS och som fått rådet att följa nåt slags foodmap vilket inte hjälpte över huvud taget, när han blev vegan av etiska skäl och väntade sig det värsta i fråga om magplågor på grund av alla baljväxter – han blev av med sina problem till 95 procent.
Tänk om han fått rådet att skippa animalier av hälsoskäl?