Sexisten som hjälper kvinnor till toppen

Artikel av Elin Dunås publicerad i Personal & Ledarskap nr 5/2007
I två år har det varit hans kall att hjälpa män och kvinnor att inse att de är sexister. Nu siktar Lars Einar Engström in sig på en ny grupp. Unga kvinnor ska få en skjuts i karriären genom att läsa hans nya tipsbok.

En suddig kvinna med djup urringning som tittar under lugg, ett par slanka kvinnoben i stövletter.

– Får inte kvinnor se ut sådär? frågar Lars Einar Engström retoriskt när jag undrar över bildvalet i hans senaste alster Sexistens karriärhandbok för unga kvinnor.

Sedan säger han att det är hans dotter som tagit bilderna, men att trycket blivit för svagt.

Lars Einar Engström är psykologen och rekryteraren som fick mycket uppmärksamhet när han för två år sedan kom ut med En sexists
bekännelser. ”En modig bok… en personlig uppgörelse med livet som
man”, skrev vi i samband med utgivningen. I boken berättar han om hur han formades till sexist, och driver tesen att vi är sexister allihop. Och sexist är han fortfarande, det erkänner han villigt. Men numera en medveten sådan.

– Egentligen tycker jag att det var bättre på 1950-talet när mammorna var hemma och lagade pannkakor. Men jag vet att kvinnorna inte vill det, så därför ska de satsa på karriären, säger han.

I den nya boken blandas allmänna tips som ”Kör din egen stil” och ”Delta i debatten”, med mer specifika, som ”Bär inte jeans och hästsvans” och
”Var med i facket”.

Varför skrev du inte en karriärhandbok för unga människor i största allmänhet?

– Män behöver inte få höra att de ska mingla och visa vad de går för, de gör det ändå, säger han.

I ett stycke tas personalchefen upp som ett exempel på någon som ofta blir ett kvinnligt bollplank åt vd. ”Hade den rådgivande kvinnan varit man hade hon haft titeln vice vd”, som han uttrycker det.
– Unga, kvinnliga personalchefer får akta sig så att de inte blir slasktrattar, säger han, och tipsar om vad de kan göra för jämställdheten: Få med sig vd för att göra jämställdhetsfrågan till en viktig del i marknadsplanen, och använda jämställdheten som en konkurrensfördel.

Ett jämställt företag är attraktivt för både personal och kunder, anser han. Numera jobbar han aktivt mot diskrimineringen av kvinnor.
Han föreläser om sexism och försöker i sin roll som rekryterare att
påverka storföretagen att ta in fler kvinnor. Ofta säger kunden att
det krävs en man på posten, ”eftersom det handlar om internationella
kontakter och tyskarna (till exempel) aldrig skulle acceptera en kvinna”.
– Men jag vet hur många kvinnor som helst som skulle kunna hantera
tio tyska män med vänster hand, säger Lars Einar Engström.

Attityderna förändras, sakta men säkert. Ett lyckat exempel är Ema Telstar som med Lars Einar Engströms hjälp gick från noll till tre kvinnor i ledningsgruppen.

– Hela rekryteringsbranschen är en flaskhals som stoppar kvinnor. Ofta tänker man inte på hur stor makt den har. Som rekryterare är det ju jag som väljer ut vilka företaget ska få träffa.

Att kvinnor oftast är hemma med barnen är något som bromsar dem i karriären. Fick Lars Einar Engström bestämma vore hälften av föräldraledigheten vikt för mannen. Då skulle inte en 32-årig barnlös kvinna som sökte ett jobb ha några nackdelar jämfört med en jämnårig man.

Från unga kvinnors karriär är det nu dags att byta tema. En av de två böcker Lars Einar Engström jobbar med handlar ånyo om män. Den bär den långa titeln Sexisten, rasisten, pedofilen och torsken. Fyra arter av Homo sapiens som du inte vill träffa.

Själv har han träffat alla fyra.

Elin Dunås

”En sexist är… enligt Lars Einar Engström

…en man (eller kvinna) som tycker sig vara bättre enbart på grund
av sitt kön. Vilket de flesta män faktiskt tycker. Det mest
skrämmande är att sexisten är kusin med rasisten vilket är lätt att
glömma. Rasist vill de flesta inte vara, men sexist, ’tja, vem fan är
inte det’ som en man sa till mig härom dagen lite skämtsamt.”

Om Lars Einar Engström

Aktuell: Med boken Sexistens karriärhandbok för unga kvinnor.
Fritid: Böcker och löpträning.
Senast lästa bok: Det vilda i mannen av Åke Högberg.
Gör just nu: Skriver på två böcker, Oroliga historier från näringslivet samt Sexisten, rasisten, pedofilen och torsken. Fyra arter av Homo sapiens som du inte vill träffa.