Tågluffa i sommar

Artikel av Elin Dunås, WWF Min Vardag 2013

Vill du träffa många sorters människor, hamna på oväntade små stationer och vakna till alplandskap och solrosfält? Gör som Sara och dottern Ebba, prova en tågluff i sommar!

Föreställ dig att du ska på sommarsemester till Italien, och att resan tar mer än ett dygn. I dag när du kan vara i södra Europa på några timmar, låter det väldigt ineffektivt. Men Sara och dottern Ebba, 11, reste just så sommaren 2012. Och de skulle gärna göra om sin tågluff.

– Det är bra att ha lite långtråkigt ibland, och att sitta med sina tankar, få nya idéer och prata med varandra. Man träffar många sorters människor. Och så är det fantastiskt att se de olika landskapen som glider förbi, att bara hänga ut genom fönstret och vakna till alplandskap och solrosfält, säger Sara Nelson.

Sov på tåget

– Fast mamma, du satt mest och sov hela resan ner, påpekar Ebba Lennerstedt.

Sara skrattar och ursäktar sig med att hon var lite trött och utarbetad första dygnet, det blev annorlunda sen.

Resan gick från Lund till Rom, men också till andra italienska städer som Pisa och Florens, och en camping vid havet där de hyrde cyklar, klättrade på en höghöjdsbana och badade. För båda var Rom resans höjdpunkt. Ebba älskade särskilt att promenera vid floden Tevere på kvällen.

Men roligast var något helt annat.

– När vi gick av på fel station i Italien! Det var kul att mamma var lite klantig, det blev äventyr och så var det mysigt med den lilla stationen. Vi köpte läsk och satt och väntade i värmen, berättar hon.

Tråkigast då?

– Att vi måste sitta hela vägen ned, det var jättejobbigt!

Ja, nedresan blev lite knasig, berättar Sara. Att boka liggplatser via internet var krångligt, så Sara ville åka till stationen i Malmö och köpa biljetterna. Men det var fullt upp så hon kom inte iväg förrän två dagar innan de skulle åka, och då var platserna slut.

– Men det hade kanske inte hjälpt om vi bokat tidigare för en liggvagn gick sönder…

Tågluffade i 20-årsåldern

Idén att tågluffa föddes förra våren. Ebba drömde om Italien som flera kompisar besökt, och Sara drömde om att tågluffa igen, som hon gjort i 20-årsåldern. Eftersom hon är miljömedveten kändes det också självklart att välja tåg i stället för flyg.

Sedan slumpade det sig så att Saras lillebror också skulle tågluffa och de tog sällskap en del av vägen – kul och lyckat! I familjen ingår även en pappa och två småsyskon, men pappan gillar inte hett klimat så han stannade hemma med de andra barnen.

– För oss är det inget konstigt att vi delar upp oss ibland när vi vill göra olika saker, säger Sara.

Packade lätt

Som van tågluffare visste Sara att det är A och O att packa lätt.

– Ibland är det förseningar och man får springa till sin anslutning, då är det himla bra att ha lätt packning. Och en lätt packning gör att du kan beta av det lutande tornet i Pisa på ett tvåtimmarsstopp på väg till Florens, säger Sara.

Hon hade en 30-liters ryggsäck och Ebba en 20-liters.

– De varmaste kläderna jag hade var en tröja och ett par leggings av ull/silke. De funkade bra på luftkonditionerade tåg. Väl i Italien var det ju bara varmt. Vi hade få plagg och tvättade efter hand, trosor och t-shirts torkar snabbt.

Synd resa från Sverige…

Tågluffen varade i tio dagar, längre ville de inte vara borta från resten av familjen.
I sommar semestrar de allihopa tillsammans i Sverige, för egentligen tycker Sara att det är synd att resa ifrån Sverige när det är som vackrast.

Men 2014 blir det kanske en ny tågresa söderut.

– Nästa gång skulle jag kunna tänka mig Paris, säger Ebba drömmande.

Text: Elin Dunås