1 april på myndigheten

För ett år sedan, när jag fortfarande jobbade åt Sida, var vi några stycken som satt och spånade idéer till ett aprilskämt för våra kollegor. Det var den sista mars och vi var bara tre personer kvar på vår avdelning, många jobbade hemifrån.

Screenshot 20230401 201942 Gmail 1024x737
Fika på Sidas kommunikationsavdelning. Sara till höger med uppsatt hår.

Ingen populär flytt

Sida var på väg att flytta sitt huvudkontor från centrala Valhallavägen till avlägsna Rissne. Inte särskilt populärt bland de anställda. Först tänkte vi skoja om att flytten skulle ställas in. Men det landade inte så bra hos kommunikations-/HR-chefen. Och vi ville att han skulle vara avsändare. Mer tyngd åt skämtet.

Bara veganskt

Sara, som också är vegan, kom då med den här idén: på nya kontoret skulle det bara serveras vegansk mat och bara finnas växtmjölk till kaffet. Inte nog med det, även medhavd mat måste vara växtbaserad. Allt för att ta vårt ansvar för klimatet och den globala resursfördelningen.

Sagt och gjort, chefen publicerade kungörandet på intranätet. Förvånansvärt många gick på det.

Jäklar vad kränkta somliga blev! Jag kanske ska tillägga att samtliga somliga var män.

”Inte kul”

Efteråt sa någon att skämtet inte var roligt, för det är ju så det borde vara. Jag spände ögonen i den och sa att det ju var just precis det som var det roliga. Skämtet var en drift med svenska myndigheter som inte klarar av att göra en sån enkel sak som att göra det enda rätta.

Flytten gick sedan av stapeln under sommaren, och matmässigt blev det ett nedköp. Nya restaurangen hade inte ens ett veganskt alternativ, samtidigt som salladsbuffén var typ dubbelt så dyr. Det enda positiva var att det nu fanns havredryck på alla avdelningar. Det hade vi inte haft på Valhallavägen.

Jättegott

I år har jag inte skämtat aprilo men konstaterat att tidningen Vego ska börja skriva om mat gjord av insekter och att Jävligt gott byter namn  till Jättegott, för att blidka svenska kyrkan.