Yoga och jakt hör inte ihop!

Min vän Annika tipsade mig om en artikel i Mariestads-Tidningen nyligen. I en stor intervju berättade yogin Malin Berghagen att hennes partier jagar och att hon tyckte att kombinerade yoga- och jaktretreater var en bra idé. Nyheten gjorde oss besvikna och bestörta, och vi funderade på vad vi kunde göra. En insändare blev resultatet. Men trots flera påminnelser publicerades den aldrig.

Received 676178114311585 1024x745
Ur artikeln om jakt- och yogaretreat i Mariestads-Tidningen. Malin Berghagen poserar framför en död uppstoppad björn.
Received 6101813666569806 576x1024
”Jakt är precis som yoga, läkande och utmanande”. Läkande att döda?

Här är insändaren Mariestads-Tidningen inte ville publicera

“Jakt är precis som yogan, läkande och utmanande, båda har kontakt med naturen.”

Vi höll på att sätta kaffet i vrångstrupen när vi läste detta uttalande från Malin Berghagen i Mariestads-Tidningen. Dessutom poserar hon på bild framför en uppstoppad björn.

Problematisk jakt

Den jakt som sker i Sverige i dag är problematisk på så många vis. Det är förvånande att en yogi som Malin propagerar för den. Vi kan inte tro att det beror på något annat än okunskap, så här kommer lite fakta.

  • Björnjakt är en trofé- och nöjesjakt där även utländska jägare bjuds in. Det är inte bättre än när svenska jägare åker till Afrika för att skjuta apor och elefanter. 
  • Under björnjakten släpps två starka, aggressiva hundar efter björnen som förgäves försöker komma undan. Den springer för livet men dödas obönhörligen då hundarna driver den mot jägarna. 
  • Just nu pågår jakt på våra fridlysta lodjur. Även där släpps hundarna efter lodjuret. Mitt i parningstider sker denna jakt där även lodjursmamman med sin årsunge jagas. De klättrar kanske upp i ett träd för att komma undan, men skjuts då ner.
  • Varje år dödas en miljon vilda djur i skogarna. Många av dem skadeskjuts.  Jägareförbundets statistik från 1998 visade att 1 procent av älgar som påskjutits (cirka 850) aldrig återfanns. Skadeskjutning orsakar stort lidande och ofta en plågsam död. 

Viktigt känna till avigsidan med jakt

Nu jagar kanske inte Malin lodjur och björn. Kanhända är hon en skicklig skytt som aldrig skadeskjuter älgar. Men innan man uttalar sig om jakt bör man känna till avigsidorna med jakten, och det stora lidande det orsakar.

Vi är också trötta på narrativet att jakt skulle handla om att ha kontakt med naturen. Något många jägare upprepar som ett mantra. Kontakt med naturen kan man ha på så många sätt utan att hålla i ett vapen. Det borde inte behöva sägas.

De flesta yogis förespråkar ickevåld

Yoga handlar om enhet, att vara ett med helheten. De flesta yogis förespråkar också icke-våld. Att en yogi då ger sig i lag med jägare och själv ligger på lur med bössan, är för oss obegripligt och obehagligt. 

Och När Malin berättar att hon vill starta retreat där jakt och naturupplevelser kombineras med yoga, blir man riktigt bekymrad. Om hon nu inte bryr sig om djuren, tänker hon då inte alls på de människor som lider av att jakt bedrivs i deras närområde? Jakt idag är big business! Våra vilda djur säljs ut till stadsbor som tycker att det är mysigt att jaga och döda djur. 

Många är förtvivlade

Föreningen Jaktkritikerna kommer dagligen i kontakt med människor boende på landet som blir förtvivlade när deras älskade rådjur, fåglar, rävar och grävlingar skjuts bort. Att ännu en kändis gör reklam för jakt är provocerande för dem som vill ha sina vilda vänner kvar. 

Vi hoppas att Malin Berghagen tänker om. Ägna retreaten åt yoga och naturupplevelser – men låt djuren vara ifred!

Annika Anastassiou, Jaktkritikerna och Elin Dunås, journalist