Djur på cirkus känns förlegat

Vi var på cirkus härom kvällen, bjudna av en förening där vi är medlemmar. När jag fick inbjudan kollade jag först upp cirkusen för att se om de hade några djur med. När jag såg att de hade ”fyra hästar” och inte hade fått några anmärkningar för sin djurhållning, tänkte jag att det är väl inte värre med hästar på cirkus än på en ridskola. Och tackade ja.

Bilen kör över "starke Adolf", som vi kallade honom. Mer sånt här och färre djur på cirkusar!

Bilen kör över ”starke Adolf”, som vi kallade honom. Mer sånt här och färre djur på cirkusar! Se hela filmen nedan …

Efter att ha sett föreställningen från första parkett, har jag ändrat mig. Aldrig att jag går på en djurcirkus mer! Åh, det var en sån fin föreställning egentligen, med skickliga artister och snygga, hänförande nummer. Jag älskar lukten av sågspån och åsynen av de gamla obekväma träbänkarna (men älskar inte att sitta på dem, haha!). Och min fantasi sätts igång. Är den där snygge manlige artisten gift med henne? Vem är tillsammans med vem egentligen?

 

Men så travade hästarna in på arenan. Vi satt tysta och såg när de två vita hästarna sprang runt, runt, jämsides, medan en kvinna med bara ben och en man i åtsittande kläder gjorde sina cirkuskonster på deras ryggar. Duns, lät det när någon landade på hästryggen.
”Har hästen rabies eller?”, frågade mitt unga sällskap. Den ena hade så mycket vit fradga i munnen att den lossnade och spreds i luften.

”Nej, det är fradga och det får den för att den har betsel i munnen och halsen är så hårt böjd”, förklarade jag.
”Men varför måste de ha halsen så?” frågade han, och jag tvekade lite: ”Tja, jag antar att det ska se snyggt ut”, sa jag och undrade hur någon kunde njuta av åsynen av speciellt den ena hästen, den med fradgan, som såg ut att vilja komma loss till varje pris.

Jag tittade på hästarnas ögon, de var  liksom tomma. För övrigt såg de välnärda och friska ut.

Redan innan vi kommit så långt hade mitt sällskap lagt märke till den långe, mörke mannen som gick bakom hästarna. ”Ska han piska hästarna, eller varför har han en piska?”

”Han ska nog bara markera lite”, sa jag.

Jag hade svårt att titta på numret och började se mig om i publiken, titta ner i mobilen, titta överallt utom på de stackars hästarna.
”Nu piskade han dem”, sa mitt sällskap argt – själv hade jag missat det.

Jag tittade och såg nu hur mannen med märkligt stelt kroppsspråk som gick efter smiskade till bakbenen på hästarna med den långa piskan. Det såg inte ut att göra ont, men kändes ändå inte okej. Hästarna gjorde så gott de kunde, varför skulle de piskas?

Det värsta var dock mannens ögon. Jag är ledsen om jag trampar någon på tårna nu, men de ögonen såg inte snälla ut. Och plötsligt säger mitt sällskap precis det jag tänker: ”Den mannen ser riktigt ond ut”.

När vi är på väg hem frågar han vilket betyg jag ger cirkusen mellan 1 och 10. Jag svarar fem, för att det där med hästarna drog ned betyget väldigt. Han håller med.

”Tacka vet jag djurfri cirkus”, säger jag och vi nickar.

Bilden nedan är från en aktion skapad av Djurens Rätt förra året, för djurfria cirkusar.

Bildresultat för cirkusmanifestation

Jag tänker på att jag en gång i tiden var en djurrättsaktivist som protesterade mot djurcirkusar. Och att det var just vid en sådan manifestation som jag helt tappade lusten att vara aktivist. Det var kanske 18 eller 19 år sedan, jag minns inte så noga, och vi var några från Djurens Rätt som stod och delade ut informationsblad utanför en cirkus. Bland oss hade en grupp unga män, som jag aldrig sett förut, infiltrerat sig, och plötsligt började en av dem reta cirkusartisterna. Jag minns inte exakt hur allting hände, bara att stämningen blev väldigt obehaglig och att artisterna blev upprörda och att det hux flux var fullt slagsmål. Det blev polisärende och rättegång men jag avböjde att vittna för jag hade inte så noga sett i vilken ordning allt hade skett.

Vill man gå på djurfri cirkus rekommenderar jag nycirkusar som Cirkus Cirkör.

I flera länder är det förbjudet att ha med djur på cirkusar (Källa: Djurens Rätt) och jag tycker det är hög tid att Sverige sällar sig till

  • Bolivia
  • Bosnien Hercegovina
  • Brasilien (regionala förbud, inte helt klart nationellt)
  • Cypern
  • Grekland
  • Honduras
  • Malta
  • Mexiko

I Sverige är det tyvärr inte ens förbjudet att ha med vilda djur som elefanter, men av de cirkusar som turnerar i Sverige i år är det ingen som har elefanter längre (Cirkus Scott slutade med elefanter 2013), däremot kameler och lamadjur. Källa: https://www.djurensratt.se/cirkus/djurcirkusar2017