Bra och dåligt

Inom österländsk filosofi och inom yogan försöker man komma ifrån begreppen ”bra” och ”dåligt”. När något händer har vi en tendens att vilja beteckna det som just bra/dåligt, men i själva verket vet vi inte mycket om hur det kommer att bli.

Jag tänkte på det härom dagen när jag stötte på en bekant. Såhär var det. För några veckor sedan ordnade han en fest. Fest, då tänker de flesta att det är något kul och bra. Men festen urartade, det blev bråk. DÅLIGT. Min bekant fick ett blödande sår av en ung, aggressiv gäst som faktiskt bet honom i tinningen. En granne ringde Polisen. Polisen kom, och det var ju bra. Eller? Gärningsmannen han smita och istället blev min bekant satt i arrest, eftersom han höll i ett baseballträ som han svingade hotfullt omkring sig. Dåligt… Men han tyckte ändå att det blev bra, eftersom han fick en nätt summa pengar av sitt försäkringsbolag i skadestånd! Detta fick jag veta för någon vecka sedan. Men när jag stötte på honom härom dagen berättade han att han blivit av med lägenheten pga bråket. DÅLIGT. Eller?
Nja.
Nu skulle han äntligen göra slag i sina drömmar om att resa runt i världen!
Om detta blir bra eller dåligt? Omöjligt att säga.

Men försöker vi betrakta livets skeenden som en ström eller kedja av händelser, varken bra eller dåliga, kommer vi att bli bättre på att bevara vår sinnesfrid.

forest-2079797_640

Namaste!