Vad yoga handlar om

Jag fick nyligen ett nyhetsbrev, ”Klas nyhetsbrev”, och tyckte det var så bra att jag kopierar in det här. Det beskriver så oerhört väl vad yoga egentligen handlar om.

”Yoga handlar inte om att vara glad.
Det handlar inte om att vara lugn och stilla hela tiden. Det handlar verkligen inte om att trycka bort livets jobbiga delar och bara tänka positivt.
Yoga är inte några speciella övningar, ingen religion eller filosofi.

Yoga är att på enklast möjliga sätt möta livet så som det är. Däri finns glädjen. Glädje är inte nödvändigtvis att gå runt och skratta hela tiden, utan en förnöjsamhet som inte har någon särskild anledning. Yoga är att ta medvetna beslut och sätta medvetna intentioner. Att inte sätta krokben för sig själv, måla in sig i hörn eller lägga grunden för en smärtsam framtid genom att agera omedvetet i nuet.

Livet är förändring och det guidar oss hela tiden, visar oss vägen. Ibland är det flow i det vi initierar och då är det bara att följa med. Ibland är det oflyt och livet guidar oss åt ett annat håll. Beroende på vår inställning finns det två olika sätt som förändringen kan ske.

Antingen blundar vi för verkligheten och lever utifrån vår mentala bild av hur livet ska och borde vara, förnekar livets guidning och bara kör på. ”Jag kämpar på” är ett uttalande som kommer från detta förhållningssätt. Till slut kommer det en fet käftsmäll för att vi ska vakna upp – vi bränner ut oss, livet brakar ihop eller något annat dramatiskt sker så att vi blir tvungna att ändra riktning.

Eller så tonar vi in till livet så som det är och tar emot dess guidning stund till stund, dag till dag, vecka till vecka. Vi kan följa med i dansen istället för att trampa på tårna. Det kanske inte alltid är som vi vill men vi kan bygga upp en tillit. Livet är intelligent och förtjänar vår tillit. Vår åsikt om saken spelar ingen roll. Livet pågår bortom åsikter. Åsikter hamnar bara i vägen.

Vi tonar in till livet så som det är genom meditation. Daglig meditation som rensar det undermedvetna från betingningar som står i vägen. Daglig meditation som ger en stabilitet och kontinuitet genom livet. Daglig meditation som ett ankare i tillvaron, en fast punkt som inte förändras, en viloplats av stillhet att landa in i. Oavsett om vi känner för det eller inte så sätter vi oss och mediterar. Oavsett om sinnet är stilla eller inte så sitter vi där. Varje dag. För att hedra oss själva. För att få en djupare upplevelse av oss själva bortom våra åsikter, en upplevelse av oss själva som något konstant. Vi är inte utsatta för livet. Vi upplever livet.

Agera.
Lyssna.
Omvärdera.
Handla.
Var kreativ.
Känn in.
Initiera och sätt i rörelse.
Följ med.
Stanna upp.
Riktning.
Tydlighet.
Flöde.
Flexibilitet.
Livet är en dans mellan det tydliga och det subtila, det grova och det finstämda.
Utmaningar går inte att komma undan. Frågan är hur vi handskas med dem.

Sat Nam,

Klas

Vill du också ha nyhetsbrevet från Klas på Stockholms Kundaliniyogacenter?
Här kan du skriva upp dig!

 

BRMuFOmEXNDUQnYCfNff1DQKdp5fdKjUh BPvv0k3oDrG4wXVtl8mhQHvytPEnyZPtJo0656yO82p DlZ6pA4KCy4aic5KHIxRyDM93kIs MGrpGB6CQPaQwK4z4jriACfArRPw VpxeGsKc6Gvm RSmRPYFdieIwfHwNbug15YH5w WOC2USxEIjDzz YjPIGxj3niumfxOIyHAkCPh0UBJnm0dThUYClj5OhdEuBbxTah FD7FVtvGrF0BMF14eX93CVHRksHJFVbuJJaEGq40Knl21YSxGybdb0UHqTFA0ip6rAVtZxCnsqv1kF5pTeGQwrfi6d6Y6TwGofXj39zOMrMCspLiiaZjJ2S 1UXZ HuUJo7BSBU16ZTrt0a6ityMi9 Dzg5RZ XiwodIoH0PPm9mcRq9OjlasnDRcUuWQ FvY6e 4NsgurTdlmTtOnjlSrGawnMmmSCCCZDj4tAkPSu8LSLRqyDj VOfVG7658S4TACPf98lzIfqqAbFlwcQpujjEZ8n0s 3mSfbku0ZgmRggrJE9VhbnXEStJj93H0tIJxI6ZHTneW CRZCwzNX JntbQVLfxW8yOD IflOZFddV8qJG 6gYo4zXajKrGarUeIQ6g=w345 H613 No