Peaches Geldofs död – självsvält?

Uppdaterat 13 maj: Sedan en tid är det klart att hon dog av en överdos heroin.

Det pratas en hel del nu om Peaches Geldofs tragiska död den 7 april. Peaches var dotter till Bob Geldof (som startade Live Aid) och programledaren Paula Yates (som dog i en överdos heroin år 2000).

Hon var bara 25 år, till det yttre framgångsrik, gift och hade två små friska söner, 11 och 23 månader gamla.

Det spekuleras i hur hon dog – det verkar varken vara självmord eller en överdos. Personligen kan jag inte låta bli att undra om hon dog av självsvält.

På hennes sista instagrambilder (kontot är nu borttaget) syns en trådsmal, nästan genomskinlig Peaches. Redan 2011 väckte hon uppmärksamhet genom att minska dramatiskt i storlek, nu hade hon blivit ännu tunnare.

Peaches1

Bilder från 2011.

Dödligheten bland anorektiker är hög, många dör av hjärtstillestånd. Man kan även få problem med njurar och skört skelett. Enligt ätstörningskliniken Mando ligger dödligheten hos anorektiker på mellan 5,5 och 15 procent inom en 10-20-årsperiod efter insjuknandet.

Den som lider av anorexi låter bli att äta näringsämnen som förknippas med viktuppgång. Vanligen fett, kolhydrater och socker. Peaches Geldof berättade öppet i intervjuer att hon brukade ”juica”, bara dricka juice i en månad, när hon ville gå ned i vikt. Det säger sig självt att en sådan diet inte innehåller tillräckligt med näring, särskilt inte för en redan mycket smal person.

Du kan läsa mer om komplikationer av självsvält hos Mando.

Att en 25-åring med hela livet framför sig, och två barn!, har dött, är så sorgligt att orden inte räcker till. Utan att veta något om varför hon dog är jag ändå förvånad över att så få tar upp det uppenbara – att hon var sjukligt smal, och de risker det medför.