Dubbelmoral om troféjakt

Nyheten om att några kändisar ägnat sig åt troféjakt i Sydafrika år 2017 har gjort många upprörda. Min första reaktion var likadan. Men så besinnade jag mig. Varför denna hetsjakt mot några få kända personer som jagar, när det finns nästan 300 000 registrerade jägare i Sverige? Var finns upprördheten över den svenska troféjakten?

Va, har vi troféjakt i Sverige? Är det inte bara älgar och annat klövvilt som dödas för att balansens skull?

Jovisst. Det kallas viltvård, men innebär att det är helt lagligt att döda hundratusentals djur varje år. Stora och små.

Några exempel:

Brunbjörn. Finns cirka 2900 i Sverige enligt Naturvårdsverket. Fridlyst. På Artdatabankens rödlista: Nära hotad. Antal brunbjörnar som sköts hösten 2020: 293

Lodjur. Finns drygt 1100 i Sverige enligt Naturvårdsverket. På Artdatabankens rödlista: Sårbar. Antal lodjur som sköts vintern 2021: 82.

Eurasiatisk skogsvarg. Finns cirka 400 i Sverige (365 vid inventeringen 2019/20). På Artdatabankens rödlista: Starkt hotad. Antal vargar som sköts i licensjakt vintern 2021: 27.

Det finns också en tävling som tidningen Jaktjournalen ordnar varje år, Rovjdjurskampanjen. ”Alla jägare som skjuter eller fångar räv, grävling, mård, mink, iller, kråka, skata, måsfågel eller nötskrika har chansen att både göra en betydelsefull viltvårdsinsats och vara med om att vinna fina priser för sitt engagemang.” står det på tidningens hemsida.

Vinnaren 2020 hade lyckats skjuta 340 djur, bland annat 37 rävar och 244 fåglar.

Djur som skadar, som vi vill bli av med, kanske någon invänder. Men människor i Sydafrika blir kanske också störda av babianer? Chakma baboon som FH ska ha skjutit och fått exporttillstånd för i Sydafrika är klassad som livskraftig, medan andra babianarter är hotade.

En babian sitter på en väg.

Foto: Wikimedia commons

När man läser kommentarerna på ena kändisens (FH) instagram verkar folk vara upprörda dels för att han skjutit utrotningshotade arter – stämmer alltså inte, dels för att apor är så lika oss människor att det betraktas som mord att döda en.

Jag kan förstå det, men samtidigt: Varför är så få upprörda över att fridlysta brunbjörnar och starkt hotade vargar skjuts här hemma hos oss? Är det för att de inte är så lika oss människor? Eller bara för att det är lättare att se problem som finns långt bort, än nära oss. För det som sker i vårt eget land har vi ju faktiskt en sportslig chans att påverka.

Här kan du se hur många djur av olika arter som dödats i jakt varje år i Sverige: Viltdata

(Personligen är jag emot all jakt. Låt naturen sköta sig själv.)