Träffade Eckhart Tolle – äntligen

Alla som känner mig vet att jag har en väldigt speciell relation till Eckhart Tolle. Han som skrivit En ny jord och Lev livet fullt ut.

I fredags fick jag äntligen lyssna till honom live på City Conference Center här i Stockholm.

eckhart_1Biljetterna hade sålt slut på sju veckor (om jag hörde rätt?), helt utan annonsering!

Eftersom jag läst hans böcker flera gånger och till och med kan vissa partier utantill, plus har tittat på många videoklipp där han besvarar frågor, var det han sa ingen direkt aha-upplevelse. Jag hade hört det förr.

Eckhart_2Jag satt ganska långt bak, bredvid en konstnär från Rävlanda. Vi hade fritt benutrymme, skönt!

Det jag ändå fäste mig vid var hur han beskrev en människa som ett möblerat rum. Och hur vi tenderar att vara missnöjda, ständigt tänka att: Jag borde nog köpa en ny soffa, kanske ska jag måla om?, ska jag byta ut den där tavlan?

Att vi håller på sådär och fixar, tills vi slutligen upptäcker att det är tomrummet i rummet som är det fantastiska. Han exemplifierade genom att prata extra långsamt med pauser mellan orden. ”Mellanrummen mellan orden jag säger är viktigare än själva orden”, sa han, och jag kände i hela mig att det var sant.

När vi tittar på en solnedgång och liksom tappar andan, och känner att vi mår jättebra, är det inte solen som har orsakat den fina känslan. Solen har bara fått våra tankar att tillfälligt stanna upp – så att vi kan känna tomrummet. I tomrummet finns lyckan.

Jag har själv svårt att stoppa mina tankar när det blir för mycket, och eftersom jag är en nyfiken och aktiv person som trivs med att ha mycket på gång, blir det lätt just det. Så för mig är det extra viktigt att ta mig tid att meditera, lyssna på min avslappnings-cd, yoga, ta mig ut i naturen. Det funkar alltid.

Avslutar med ett stycke från En ny jord, om överflöd:

”Livets rikedom är närvarande i varje steg du tar. Att se och erkänna det överflöd som finns omkring dig väcker det slumrande överflödet inom dig. Låt det sedan strömma ut från dig. När du ler mot en främling finns det redan ett litet utflöde av energi. Du blir en givare. Fråga dig själv ofta: `Vad kan jag ge nu, hur kan jag hjälpa den här personen, vad kan jag göra i den här situationen?’ Du behöver inte äga någonting för att uppleva överflöd….” ”Överflöd kommer bara till dem som redan har det.”

Lisa_1Lisa Ekdahl med band delade med sig av sitt överflöd och uppträdde med tre låtar. Fint!

Tacksamhet, och acceptans, var ett annat tema han tog upp.

Tack till Mikael Karlholm (och frun Candra?) som bjöd hit Eckhart!